Kattengedrag therapie

Kattengedrag therapie Chucky

Hondengedrag therapie is bij veel mensen bekend. Het is bedoeld om ongewenst gedrag, al dan niet aangeleerd, te corrigeren. Minder bekend is gedragstherapie voor katten. Prachtkat in Doetinchem heeft zich onder andere gespecialiseerd in het corrigeren van het gedrag van katten. Aangeleerd gedrag ontstaat vaak in de jeugd van een kat. Gedrag dat een kitten vertoont wordt vaak als leuk of grappig gezien en als zodanig beloond. Op latere leeftijd kan aangeleerd gedrag ontaarden in onverdraagzaamheid tegen mensen of andere dieren of ander ongewenst gedrag. Ook kan een gevaarlijke situatie ontstaan als een kat bijvoorbeeld in elektriciteitsleidingen bijt.

Al met al zijn er tal van gedragingen bij katten die om welke reden dan ook niet acceptabel zijn voor de mens. Ongewenst gedrag van katten belonen leidt tot problemen, terwijl het belonen van goed gedrag juist helpt bij het verbeteren van het gedrag. Prachtkat kan u hierbij helpen. Een goed middel om het gedrag van een kat om te buigen is het volgen van een workshop, georganiseerd door Prachtkat in Doetinchem. Hiervoor zijn talrijke mogelijkheden. De bijwoners van een workshop kunnen onder andere een kittenparty bij iemand thuis meemaken, waar informatie wordt gegeven over het aanleren van sociaal gedrag bij een kat en de juiste verzorging, wat leidt tot een aangename huisgenoot.

Corrigeren van ongewenst kattengedrag

Naast het trimmen van de vacht van katten heeft Prachtkat ervaring in het corrigeren van ongewenst kattengedrag. Denk bijvoorbeeld aan onzindelijkheid, agressie, angst of krabben op ongewenste plekken. Voordat gedragstherapie met succes is in te zetten, is het belangrijk eerst uit te zoeken of er een medische reden is voor het ongewenste gedrag. 

De eerste stap is dan ook vaak om de kat bij de dierenarts te laten nakijken. Blijkt de kat gezond, dan kan een consult uitkomst bieden. Ik kom dan op bezoek om de kat in zijn eigen omgeving te observeren. Dan bespreek ik ook de uitgebreide vragenlijst die de klant daarvoor heeft ingevuld. Zo’n consult duurt ongeveer twee uur. Vaak geef ik na afloop van het consult al tips en tricks om iets aan het probleemgedrag te doen. Daarna stuur ik de klant mijn diagnose en een therapieplan waarmee de klant aan de slag kan.

Na het consult is het natuurlijk mogelijk om nazorg te geven, vooral als de kat niet reageert zoals verwacht of als u nog vragen heeft.

Jos hilsbrand van PrachtKat

Over Jos Hillebrand

Ik ben Jos Hillebrand. Ik woon samen met Yoshi en Yannick in Doetinchem, in de Gelderse Achterhoek.

Ik heb altijd katten gehad en ik vind ze fascinerend. Daarom ben ik mijn bedrijf Prachtkat gestart. Ik hoop daarmee het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dit doe ik onder meer door professionele vachtverzorging en door advies te geven bij kattengedragsproblemen. Want de schoonheid van een kat zit van binnen én van buiten!