Waarom trimmen?

Uitleg over het trimmen van uw kat

  • Ik heb genoeg van al die kattenharen in huis.
  • Mijn kat heeft last van klitten.
  • De vacht van mijn kat is vervilt.
  • Ik kan/durf de nagels van mijn kat niet te knippen.
  • Ik kan mijn kat niet kammen en borstelen.
  • Ik zou graag willen dat iemand dit bij mij thuis doet.

Voor

De kat voor de trimbeurt

Na

De kat na de trimbeurt

Ontdoe uw kat van pijnlijke klitten

Elke kat heeft wel 40 miljoen haren (zie ook: Over de kattenhaar). Regelmatig laten de oude haren los en blijven tussen de ‘vaste’ haren zitten. Vooral in de ruiperiode in de lente en de herfst laten veel haren los. Al deze losse haren moet de kat kwijt. Dat doet hij vooral met zijn tong. Daarop zitten harde haren waarmee hij zijn vacht verzorgt. Die harde haren wijzen naar zijn keel, waardoor hij de losse haren inslikt. Als al deze losse haren in zijn keel en maag komen, kan daar een haarbal ontstaan. Haren worden in de maag niet verteerd. Soms braakt de kat de haarbal uit, maar het is beter voor hem als hij al die losse haren wat gemakkelijker kwijt kan.

De meeste losse haren blijven in de vacht zitten. Daardoor kunnen er klitten ontstaan. Klitten zijn losse haren die door zitten, liggen en bewegen door elkaar gedraaid zijn. Als de klitten te lang in de vacht blijven zitten, gaan ze aan elkaar kleven waardoor er vilt ontstaat.

Klitten zijn zeer pijnlijk voor een kat. Ze trekken de huid eronder strak waardoor bewegen voor de kat erg pijnlijk is. Een vervilte vacht maakt bewegen nog moeilijker en bovendien kan de huid eronder niet meer ‘ademen’ omdat de viltlaag verstikkend werkt.

Het is dus belangrijk de kat een handje te helpen met het verzorgen van al die haren. Dat geldt voor de gewone huis-, tuin- en keukenkat net zo goed als voor de (half)langharige katten als bijvoorbeeld de Pers, de Maine Coon en de Noorse Boskat. En dat geldt zeker voor katten die door ziekte, ouderdom of overgewicht moeite hebben hun vacht zelf bij te houden.

Voor

Prachtkat Simba voor

Na

Prachtkat Simba na

Bij Prachtkat wordt uw kat zonder narcose van zijn oude haren ontdaan. 

Als er heel veel klitten zijn, komt het scheerapparaat eraan te pas. Dat klinkt erger dan het in het echt is. Want snel en vakkundig scheer ik de vacht. Dan hoeft de kat maar even 'in behandeling' en voelt hij zich weer gauw beter. Hij kan dan immers weer bewegen zonder dat hij steeds pijn voelt.

Jos hilsbrand van PrachtKat

Over Jos Hillebrand

Ik ben Jos Hillebrand. Ik woon samen met Yoshi en Yannick in Doetinchem, in de Gelderse Achterhoek.

Ik heb altijd katten gehad en ik vind ze fascinerend. Daarom ben ik mijn bedrijf Prachtkat gestart. Ik hoop daarmee het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dit doe ik onder meer door professionele vachtverzorging en door advies te geven bij kattengedragsproblemen. Want de schoonheid van een kat zit van binnen én van buiten!