Behandelingen

          

 

Een trimbehandeling aan huis kan uit de volgende onderdelen bestaan:

Nagels knippen
Voordat ik de behandeling begin, knip ik eerst de nagels. Die doe ik vanwege de veiligheid van de eigenaar, van mij en van de kat. Na een à twee weken zijn de nagels weer net zo scherp als voorheen. 

Ontklitten, plukken en ontwollen
Klitten haal ik met de hand of met een klittenkam weg. Haar dat los in zit in de ondervacht kam ik eruit. Het gladde dekhaar bovenop de vacht laat ik zitten.  

Scheren
Katten met te veel of te grote klitten of katten die te zeer vervilt zijn, kan ik alleen scheren. Dit doe ik met een tondeuse. Meestal scheer ik de hele kat, behalve de kop, het staarteinde en de onderpoten. Maar ook alleen de probleemplekken scheren, zoals de buik, de oksels en de liezen, is natuurlijk in overleg mogelijk.

Combinatie plukken – scheren
Alleen de buik, de oksels en de liezen scheren en de rest van de kat lukken is ook mogelijk. Bij deze combinatie ziet de kat er ´strak in zijn vacht´ uit en zijn toch de moeilijke gedeelten van het lichaam van klitten ontdaan. Soms laten katten zich wel aan de boven- en zijkanten borstelen, maar niet aan de onderkant. Voor deze katten is zo’n combinatie echt een uitkomst.

Wassen
Wassen hoeft niet, maar mag wel. Vaak knapt een (vervilte) kat op van een massage-beurt die zijn huid weer even goed laat doorbloeden. Ook losse huidschilfers en losse haren verwijder ik tijdens het wassen. Voor het wassen gebruik ik een shampoo speciaal voor katten. Daarvoor gaat de kat in een waskooi; dit is een soort draadmand die geplastificeerd is. De kat zit daarin rustig en goed beschermd en de waterstralen en de shampoo kunnen goed door de gaten de kooi binnen komen en er ook weer uitstromen. Na het wassen blaas ik het water uit de vacht, waarna ik de haren alleen nog even met de föhn en de handdoek hoef te drogen.

Ogen en oren
Ook de ogen en oren kijk ik na en reinig ze zo nodig.

Vacuüm grooming
Snel en schoon werken gaat met de Jappyland. Dit apparaat wordt op de stofzuiger van de klant aangesloten. Door de vijf meter lange extra slang is de stofzuiger in een andere kamer te plaatsen, waardoor het geluid minimaal is. Deze wijze van vachtverzorging is ideaal:
de haren worden meteen bij het kammen weggezogen. Dit is sneller en schoner werken, dus goed voor kat, eigenaar en trimmer. Mocht uw kat dit niet fijn vinden, dan blijft het trimmen met de hand natuurlijk mogelijk.  

Jos hilsbrand van PrachtKat

Over Jos Hillebrand

Ik ben Jos Hillebrand. Ik woon samen met Yoshi en Yannick in Doetinchem, in de Gelderse Achterhoek.

Ik heb altijd katten gehad en ik vind ze fascinerend. Daarom ben ik mijn bedrijf Prachtkat gestart. Ik hoop daarmee het welzijn van de kat waar dat nodig is te verbeteren en zijn baas en/of baasjes meer informatie te geven over zijn prachtige huisdier. Dit doe ik onder meer door professionele vachtverzorging en door advies te geven bij kattengedragsproblemen. Want de schoonheid van een kat zit van binnen én van buiten!